Het bloemencorso van Rijnsburg/Noordwijk in 2024. Prachtig, ik was er bij. Voor de 77e keer alweer werd het corso georganiseerd. Een schier eindeloze stoet van praalwagens die traag door oneindig laagland gaan met als thema ‘Typisch Nederland’. Werkelijk prachtig, er kwamen de mooiste constellaties voorbij. Marsman zou er jaloers van worden.
Oldtimers, gedecoreerd met de mooiste bloemenpracht. Bloemen, zorgvuldig veredeld en gekweekt door lokale bloementelers en veredelaars. Zowel professionals als amateurs reden door de straten. En, net zoals ik, had iedereen in de straten het grootste plezier. ‘Langs de Amsterdamse grachten’ werd gezongen, tulpen, roestbruin, populair in bruidsboeket, ontbrak ook zeker niet.
Uiteraard ook wel heel veel Amerikaanse invloeden, omdat de social media natuurlijk niet buiten de grenzen blijven.
Hoe mooi is cultuur! Het ontstaat, bloeit, wordt geconserveerd, wordt een wet, een gegeven.
Zwarte piet, vuurwerk, kerstmis, pasen, paasvuren. etc.
Na verloop van tijd slijt het in in de ‘beschaving’ en wordt het onveranderlijk. Dat is cultuur. Prachtig toch? Mensen slaan dan nog steeds de andersdenkenden de hersens in. En dat is prima, want dat voorkomt dat een cultuur te groot en te dominant wordt.
Natuurlijk moet je de jongste jeugd al vroeg meenemen om ervoor te zorgen dat het corso ook in 2050 nog publiek trekt. Daarom heb je natuurlijk de lesprogramma’s op de lagere scholen en wedstrijden onder de kinderen om de beste/mooiste praalwagens te ontwerpen.
Cultuur krijgt pas een kans op voortbestaan als de kinderen van de enthousiaste ouders, die in de verenigingen de praalwagens bouwen, zelf ook meemaken, hoe leuk en mooi het is om mee te werken aan het bloemencorso.
Inderdaad, zwarte piet, vuurwerk. carbiet schieten. Hoort er allemaal bij toch? Hoe fijn als ik van die ellendige traditeis af kom. Want traditie is toch nooit de reden, dat je slechte dingen doet? Wat zegt de theoloog over bijvoorbeeld valentijnsdag. Is dat ook een schadelijke traditie? Ik ben gelovig maar vindt uw site wel mooi om over dingen na te denken. dank jewel
Beste Frans,
Wat leuk dat u onze site bezoekt. Wat zegt de theoloog over valentijnsdag?
Mooie vraag. En ook vandaag weer actueel, valentijnsdag.
En inderdaad zou u valentijnsdag ook zeker onder ’traditie’ kunnen scharen. We maken vaker dan u denkt het ontstaan van een nieuwe traditie allemaal mee: Een traditie ‘sluipt er geleidelijk in’. Het begint als een fenomeen (zoals je ook in de brieven van Paulus leest aan de Korintiërs vers 15:3). Je plant een zaadje, dat door een groep mensen als nuttig wordt gezien. Vervolgens ontstaat een verhaal, en als de verhalenvertellers zien dat het hen brengt wat de zender probeert te bereiken, dan gaat zo’n zaadje groeien. Wat je verder nodig hebt is goede grond om het zaadje te laten groeien. Dat betekent dat je een goed verhaal moet bedenken, op het juiste moment verteld, en om het te onthouden begeleid met de juiste rituelen door de juiste mensen!
En voor je het weet heb je een nieuwe traditie.
Het afbreken van een nieuwe traditie kost ontzettend veel meer moeite. Juist omdat een traditie als doel heeft om een groep mensen bij elkaar te verbinden om zo doende een nieuwe krachtige entiteit te worden.
En dat is ook exact het mechanisme, waardoor alle religies (waaronder christendom, islam en jodendom) zo veel kracht krijgen.
Hoe kom je af van de traditie van vuurwerk afsteken bijvoorbeeld?
Het antwoord van de theoloog is simpel: Gewoon verbieden, maar dan wel met een goed verhaal, waarom je het verbiedt. Dat houdt in, dat je de overtreders wijst op de schade die ze anderen aanrichten. Dat is een lange weg, want om dat te realiseren, zal men moeten luisteren. Luisteren naar elkaar, luisteren naar god en luisteren naar jezelf, je geweten.
Dit op zichzelf is uiteraard ook weer een utopie, maar we kunnen allemaal ons best doen om in vrede samen te leven.
Succes met uw uitdagingen!
Om een antwoord te geven of iets schadelijk is of niet?
De theoloog houdt zich niet bezig met de eventuele gevolgen van handelen, maar wil alleen andere gezichtspunten bieden. Het is aan u of u die als schadelijk of gunstig ervaart.
Nogmaals dank voor uw reactie en dank voor uw compliment.