Mond vol met tanden

Hoe verbaasd kun je zijn, als je hoort dat tijdens de meest recente oorlog in Gaza (vanaf oktober 2023 tot augustus 2024) er al 40000 mensen zijn gestorven door oorlogsgeweld?

Elk slachtoffer van oorlog is er toch één te veel? Daar is toch nooit enige verklaring voor?

Inderdaad, een verklaring bestaat er niet. Maar verdenkingen wel:

Als er genoeg geld wordt betaald vermoorden mensen andere mensen. In Syrië bijvoorbeeld zijn sinds 2012 meer dan 100.000 mensen vermoord door het regime van Bashar al-Assad. Deze man wil gewoon niet uit het zadel worden geworpen, omdat hij heel veel geld verdient met olie- en gas deals met Vladimir Poetin. En met dat geld kan hij Alawieten in Syrië betalen, die Soennieten vermoorden en verkrachten.

Als Theoloog sta je hier werkelijk met de mond vol tanden. Want de wereldoorlog die nu woedt heeft vele vrienden en vele vijanden. Ieder met eigen belangen.

Israël wil Hamas uitschakelen, maar vergeet schijnbaar dat Hamas uit mensen bestaat en dat die mensen families vormen..

Je kunt nooit een overtuiging uitschakelen met geweld. Want een familie is een hechte gemeenschap. En een kind dat zijn moeder of vader verliest zweert wraak op zijn moeder/vader. Geweld lost echt NIKS op. Maar dit zit kennelijk wel in de natuur van de mens, omdat de mens een primitief (zoog)dier is en uiteindelijk als enige ‘pech’ heeft, dat hij een bewustzijn heeft, voor zover hij/zij leeft.

Al dit beschouwend, wat blijft er dan nog over voor de theoloog?

In Syrië wordt sektarisch geweld simpelweg betaald door slimme propaganda en betaald geweld, door verkrachting, moord, afslachting van groepen, die sowieso geen macht (invloed) hebben in die regio.

Wat blijft er dan over voor de theoloog?

Verplaats je even in de situatie van Bashar, de vriend die tijdens de Arabische lente zijn eigen volk bestookte met raketten uit vliegtuigen, drones en gifgas. Deze vriend wil de rust bewaren, want hij verdient veel geld. Wat heeft hij nodig van een theoloog?

Antwoord van de theoloog

Er zijn helaas veel zieke mensen op aarde, en sommige bekleden belangrijke posities. In dit geval kan ik Bashar niet helpen. Ik snap het gewoon niet, waarom hij een massamoordenaar is. Ik sta met mijn mond vol tanden. Ik hoop dat hij me belt en me uitlegt waarom hij dit doet, gewoon, vanuit nieuwsgierigheid!

1 gedachte over “Mond vol met tanden

  1. marcel dohmen Bericht auteurBeantwoorden

    Werkelijk bezopen, dat Bashar en mensen zoals hij kunnen bestaan in deze wereld. Je kunt toch altijd proberen om samen te leven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *